Kategoriarkiv: Böcker

Intervju om boken ”Dinosauriernas alfabet”

I ABC-boken med extra allt, Dinosauriernas alfabet, träffar vi hungriga, snälla, knasiga och ibland lite farliga dinosaurier. En på varje bokstav. Alla fyndigt framställda på rimmad vers av Carl-Otto ”Pappa Kapsyl” Johansson och detaljrikt illustrerade av Ola Lindblom. Den dynamiska duon berättar här om hur boken växt fram. 

Foto: Mattias Johansson

Hej, Carl-Otto och Ola! Er debutbok, Jagad av en T-Rex, släpptes för bara ett år sedan, men redan nu finns uppföljaren, Dinosauriernas alfabet, ute i handeln. Var samarbetet så roligt att ni direkt ville starta på ett nytt projekt?

(Carl-Otto): Ja, vi började faktiskt skissa på Dinosauriernas alfabet redan innan Jagad av en T-Rex hade skickats till tryckeriet. Vi kläckte idén, gjorde ett par bokstäver på prov och när förlaget gav tummen upp, så bestämde vi oss helt enkelt för att köra!  

Dinosauriernas alfabet innehåller både humor och förhållandevis allvarliga ämnen. Teckningarna är, i sin tur, väldigt detaljerade och genomtänkta. Har ni lagt ambitionsnivån snäppet högre den här gången i jämförelse med debutboken?

(Ola): Vi la ner mycket tid och kraft på Jagad av en T-Rex och är väldigt nöjda med slutresultatet där, men visst kan man säga att ribban höjts ytterligare med Dinosauriernas alfabet. Samtidigt är det svårt att jämföra böckerna. Jagad av en T-Rex hade en ramberättelse och beskrev ett längre äventyr medan Dinosauriernas alfabet består av 29 fristående historier. Ovanpå det växte den första boken fram långsamt medan vi den här gången haft en deadline att ta hänsyn till. Så det har handlat om olika arbetsprocesser och utmaningar. Men båda böckerna blev lyckade och precis som vi hoppats på! 

Hur föddes idén att göra en ABC-bok?

(Carl-Otto): Ola och jag tyckte det fanns en poäng med att döpa böcker efter låttitlar, så Dinosauriernas alfabet kändes som en perfekt uppföljare till Jagad av en T-Rex. Boken har en koppling till min låt på så sätt att vi har med ungefär samma dinosauriearter, men nu räknas de inte bara upp, utan har fått personligheter och är delar av ett större sammanhang. En ABC-bok gav oss stor frihet att skapa väldigt varierande berättelser och karaktärer. Allt hålls ihop av Olas illustrationer som ger liv åt vår alternativa verklighet, där dinosaurier och människor lever sida vid sida.

På sjuttiotalet gav Alf Henrikson ut den kultiga ABC-boken Alfabetets användning anar aporna aldrig och på åttiotalet lärde Magnus, Brasse och Eva oss bokstäver i fantastiska Fem myror är fler än fyra elefanter. Har de eller någon annan barnkultur varit inspirationskällor för er bok? 

(Ola): Jag minns att min pappa läste Henrikssons bok för mig, men jag fastnade inte riktigt, eftersom allitterationer är lite svårsmälta för ett barn. En ABC-bok som gjort ett starkt intryck på mig är däremot Apans ABC av Barbro Lindgren och Olof Landström. Vad jag tagit med mig från den är att bokstäverna kan knyta an till varandra och att man kan ha en röd tråd i bakgrundsmiljöerna. Men överlag har vi inte sneglat på andra, utan gjort vår egen grej.  

(Carl-Otto): Precis. Vi har inte gjort någon research om ABC-böcker eller läst andras verk, utan har istället försökt skapa ett eget universum. Visst finns Magnus, Brasse och Eva med i bakgrunden, som allmänna inspirationskällor till det jag gör, men Dinosauriernas alfabet bygger helt på egna infall. Vi har helt enkelt skjutit från höften! 

Fanns det någon bokstav som var extra klurig, Carl-Otto, där du fick fundera länge innan du hittade rätt?  

(Carl-Otto): En av mina favoriter på utkaststadiet var bokstaven ”i”, där historien från början till slut berättades helt med allitterationer: ”Iris Irriator irriterar ideligen Ingvar Iguanodon…”  Den skrattade jag högt åt själv och var mycket nöjd med. Henriksson hade nog gillat den, haha. Den var dock för svår och absurd för de yngre barnen och formen avvek från resten av boken, där alla andra texter är på rimmad vers. Det tog emot att överge den och börja om, men det var ändå rätt beslut. 

Boken innehåller många olika dinosauriearter. Fick du ägna dig mycket åt research, Ola, för att få uppslag om hur alla skulle se ut och bete sig?

(Ola): Ja, jag har tillbringat många timmar med att googla på dinosaurier. Men som bekant finns det ju ingen konsensus om hur de faktiskt såg ut, så vi dinosauriegestaltare har ganska fria händer, haha.

Foto: Mattias Johansson

Pappa Kapsyl börjar bli ganska inarbetad som seriefigur. Har ni funderat på att även låta honom figurera i en tecknad film eller ett dataspel? 

(Carl-Otto): Det är inget vi pratat om än, men det är bra idéer och med rätt samarbetspartners hade det kunnat bli jättekul. Allt är möjligt! 

Jagad av en T-Rex har blivit en uppskattad ljudbok. Kommer även Dinosauriernas alfabet att läsas in? 

(Carl-Otto): Ja, jag håller på med det nu och om allt går enligt plan, så släpps en ljudbok framåt juli. Det blir inte bara en inläsning av verserna, utan den tar formen av en podcast, där Pappa Kapsyl och några fiktiva karaktärer läser och diskuterar boken i studion, vilket leder till dramatik och roliga händelser. Jag jobbar också mycket med bakgrundsljud och musik. Ambitionen är att ljudboken, precis som boken, ska ge känslan av ”extra allt”.

Foto: Mattias Johansson

Är mer på gång från radarparet Carl-Otto Johansson och Ola Lindblom? Funderar ni rentutav på att göra en tredje bok ihop?

(Carl-Otto): Utan att säga för mycket, så kan vi avslöja att en tredje bok är på planeringsstadiet. Vi har redan en titel klar och tanken är att det ska bli en spin-off på en av karaktärerna från Dinosauriernas alfabet. Det är lätt att kläcka idéer, men ganska svårt att slutföra dem. Därför är jag väldigt tacksam över att ha Rabén & Sjögren i ryggen och Ola vid min sida. Det är ett sant nöje att med jobba honom. Han är proffsig, noggrann och vi sporrar varandra till att leverera på topp! 

(Ola): Jag kan bara återgälda komplimangerna! Carl-Otto och jag har både kul tillsammans och befinner oss på samma våglängd jobbmässigt. Så jag ser fram emot ett nytt bokprojekt. Men först ska vi unna oss lite semester och njuta av att vi slutfört Dinosauriernas alfabet. 

Blir det några festligheter i samband med att Dinosauriernas alfabet släpps?

(Carl-Otto): Ja, alla är varmt välkomna till Nöjesteatern i Malmö på valborgsmässoafton, den 30 april. Då kommer jag inte bara att bjuda på en kavalkad av läskiga låtar i min föreställning Farlig barnmusik, utan även fira releasen av Dinosauriernas alfabet. Både Ola och jag kommer att vara på plats och vi hoppas få träffa så många som möjligt av er. I höst blir det dessutom premiär för föreställningen Dinosauriernas alfabet, som är en fartfylld Pappa Kapsyl-konsert med ABC-tema! 

Dinosauriernas alfabet kan införskaffas enligt följande:

Signerade böcker säljs i samband med konserter eller på Pappa Kapsyls hemsida. Ni hittar den även hos Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln och Ginza.

Pappa Kapsyl uppträder och bjuder på releasefest av boken Dinosauriernas alfabet på Nöjesteatern i Malmö den 30 april. Biljetter här.

Läs en intervju med Carl-Otto Johansson och Ola Lindblom om debutboken Jagad av en T-rex här.

Pappa Kapsyl på biblioteket

Hej!

Vet ni vad jag gjorde häromveckan? 

Jo, jag var på Höörs fina bibliotek och uppträdde!

”Vad är egentligen ett bibliotek”, undrar kanske vissa av er.

Det är ett bra ställe med en massa böcker och en del tidningar, filmer och skivor. 

På ett bibliotek finns det böcker om nästan allt. Som hundar, flygplan, rymden, fotbollsspelare, musikinstrument… och dinosaurier. 

Till exempel spännande böcker av Johan Egerkrans och Sarah Sheppard. Ni har väl läst ”Alla tiders dinosarier” och ”Varning för köttgänget”?

Har man tur kan man till och med hitta min och Olas bok, ”Jagad av en T-Rex”.

Vet ni vad som är det bästa? Man får låna hem och läsa böckerna helt gratis!

På biblioteket i Höör läste jag ur ”Jagad av en T-Rex” och spelade ett par låtar. Det var kul, tyckte både publiken och jag!

Det finns fler än tusen bibliotek i Sverige. Kanske ligger det ett nära dig? Då hoppas jag att vi ses där en dag!

Förresten…. lite längre fram i vår kommer det en ny bok med mig och Ola. ”Dinosauriernas alfabet” ska den heta och den får ni jättegärna läsa!

Vi hörs!

Vulkanvarma kramar,

Pappa Kapsyl 

Pappa Kapsyl gör ljudsaga och app

Pappa Kapsyl gör ljudsaga och app

I smyg har jag det senaste året arbetat på min barnboksdebut: ”Ugglan & Musen”. På flera sätt är det en traditionell saga men den är också helt okonventionell. Sagan kommer inte att släppas i bokform utan istället distribueras som ljudsaga och interaktiv app i början av 2015. Man kan säga att jag tycker bättre om ljud än om papper. Upplästa sagor fångade min fantasi långt mer än böcker och filmer när jag själv var barn. Och dessutom har jag heller ingen aning om hur man får en bok utgiven. 🙂

Det är förstås mina egna barn som inspirerat mig att göra det här, precis som det var när jag började skriva Dinosaurielåtar. Men efter alla galna äventyr med dinosaurier det senaste året känns det faktiskt skönt att få ägna sig åt fredliga djur som ugglor och möss ett tag. ”Ugglan & Musen” är illustrerad med akvareller av Sveriges (förmodligen) äldsta illustratör: Stina Ekwall, 95 år. Jag formligen älskar hennes bildspråk och det blev en perfekt kombination!

Det har varit en lång resa från idé till verklighet men första delen, ”Ugglan & Musen i verkligheten”, är planerad att finnas tillgänglig i februari 2015.

Appen är utvecklad av Profolo IT.

Håll utkik efter mer information på facebook och här på hemsidan.

Hoot! Hoot!

Ugglan&Musen_i_verkligheten_fyrkantig

 

Pappa Kapsyl gör ljudsaga och app av ”Ugglan & Musen”

Intervju med Sarah Shepard, författare och illustratör till ”Massor av dinosaurier” och ”Varning för köttgänget”

Intervju med Sarah Shepard, författare och illustratör till ”Massor av dinosaurier” och ”Varning för köttgänget”

Jag hittade ett klipp med en intervju med Sarah Shepard från morgonsoffan i TV4 där hon blir intervjuad om bakgrunden till sitt dinosaurieintresse. Hon blev tydligen dinosauriebiten under en 5-poängskurs på universitetet som hon gick lite på chans. Så kan det gå. Du vet aldrig när du halkar på rätt bananskal i livet.

Argentinosaurus - den största kända dinosaurien någonsin
Argentinosaurus – den största kända dinosaurien någonsin!

Argentinosaurus – världens största dinosaurie

Hon berättar att hennes favoritdinosaurie är en Argentinosaurus, den största dinosaurie som någonsin levat. Argentinosaurusen kunde tydligen väga över 100 ton. Hur är det ens möjligt med så stora varelser?  De måste ju varit så stora att inga köttätare vågade ge sig på dem.Jag måste erkänna att jag inte kände till denna art men den verkar ha en del gemensamt med andra stora sauropoder med sån där lång pisksnärt-svans som t.ex. diplodocus.

Under intervjun i TV4 får de även besök av en baby T.rex från ”Walking with Dinosaurs” i studion som blir alldeles för närgången med programledaren. Sarah behåller dock lugnet. Hon är nog van och vet nog hur man handskas med små busiga Tyrannosaurusar. 🙂

Här kan ni titta på intervjun med Sarah Shepard i TV4. Jag vet inte hur länge den ligger kvar så passa på.

Massor av dinosaurier – boktips

Jag gillar verkligen Sarahs Shepards böcker om dinosaurier, t.ex. ”Massor av dinosaurier” och ”Varning för köttgänget”. De är kul för både föräldrar och dinosaurieintresserade barn och det är mycket fakta. Och illustrationerna är både fina och kul precis som det ska vara. Jag gillar framförallt hennes pedagogiska kategoriseringar, t.ex. i ”köttgänget” där det finns olika familjer: familjerna Tagg, Tjuv och Tyrann. Besök gärna hemsidan ”Massor av dinosaurier” där ni kan se vilka böcker som finns. Fast den nya boken ”Hej Dino” hittade jag inte där. Det har tidigare även funnits målarböcker och pysselböcker som är roliga och lärorika. Trevlig läsning.

Massor av dinosaurier
Massor av dinosaurier, Sarah Shepard