Kategoriarkiv: T-rex

Intervju om boken ”Jagad av en T-rex”

I bilderboken Jagad av en T-rex berättas på rimmad vers om hur en hungrig T-rex försöker sno åt sig Pappa Kapsyls nyinköpta varmkorv. Vår hjälte flyr, men den blodtörstiga köttätaren jagar efter. En bok som glatt många, såväl barn som vuxna, men hur växte egentligen historien fram? Carl-Otto ”Pappa Kapsyl” Johansson och illustratören Ola Lindblom berättar här om bakgrunden till sin succédebut.   

Foto: Mattias Johansson

Hej, Carl-Otto och Ola, och tack för att ni tagit er tid att svara på några frågor! Låt oss ta allt från början. När och hur inleddes egentligen ert kreativa samarbete?

(Carl-Otto): Allt började med att jag hade en spelning på Oskarhamns bibliotek och där upptäckte en jättefin affisch, som gjorde reklam för min konsert. Den var snygg, rolig, detaljerad och fångade precis vad Pappa Kapsyl stod för. Jag kände att jag var tvungen att ta kontakt med illustratören. Det visade sig vara Ola, som till vardags jobbade som barnbibliotikarie där.

(Ola): Jag hade gjort en affisch med Pappa Kapsyl hjälplöst uppflugen i ett träd, stirrandes ner i gapet på en dreglande T-rex. Onekligen föll den i god jord, för ett par dagar senare fick jag, till min förvåning, ett mejl från Carl-Otto, som frågade om jag var intresserad av att jobba tillsammans med honom.  

Var det då som fröet till er fenomenala debutbok, Jagad av en T-rex, såddes?  

(Carl-Otto): Ja, jag hade länge drömt om att göra en barnbok. Ett par år tidigare hade jag släppt den interaktiva ljudsagan Ugglan & musen. Det var ett både roligt och inspirerande projekt, men inte riktigt samma grej som att ge ut en traditionell bok på ett riktigt förlag. När jag fick se Olas fina illustrationer slog det mig att drömmen faktiskt kunde bli verklighet. Men han var ganska svårflirtad i början, eftersom han hade ont om tid och visste hur svår barnboksbranschen kunde vara. Så jag fick ”uppvakta” honom ett tag innan han vågade ta steget in i Pappa Kapsyls universum, haha.   

(Ola): Det kändes såklart jätteroligt och smickrande när Carl-Otto föreslog att vi skulle göra en bok tillsammans. Men jag tvekade lite inför att ge mig på ett så stort arbete, utan att veta vad det skulle resultera i. Carl-Ottos energi och Pappa Kapsyls magiska värld skingrade dock mina tvivel. Nu, oräkneliga kvällar och helgar vid ritbordet senare, ångrar jag mig verkligen inte!

Är ni på samma våglängd och har liknande tankar om hur en bra barnbok ska vara uppbyggd?

(Carl-Otto): Ja, vi förstår varandra väldigt bra! Redan tidigt kom vi överens om att Jagad av en T-rex inte skulle innehålla moraliska pekpinnar, utan koncentrera sig på att underhålla. Barnen får gärna lära sig något nytt och vi blir jätteglada om de utvecklar sin fantasi, men framförallt ska de ha roligt. Om de skrattar och vill läsa boken igen, så har vi lyckats! 

(Ola): Vi insåg tidigt att vi är rätt lika när det kommer till våra respektive uttryck. Carl-Otto gör rolig barnmusik på största allvar. Han är mån om att det ska vara skojigt och medryckande, men låter det aldrig bli för gulligt. Den inställningen ligger mycket nära vad jag eftersträvar i mina bilder. 

Hade Ola fullständigt fria händer med sina illustrationer eller gav du honom vissa riktlinjer, Carl-Otto?

(Carl-Otto): I stora drag fick Ola göra vad han ville, men det var viktigt att Pappa Kapsyl kändes rätt och att dinosaurierna inte hade små reptilögon, utan lite mer uttrycksfulla ansikten. Han lyckades med bravur på båda punkterna! Pappa Kapsyl i Olas version är en skön filur. På sitt sätt är det en karikatyr av mig, men en kärleksfull och väldigt rolig sådan. Jag gillar också att han gett Kapsyl en obestämbar ålder, eftersom jag alltid föreställt mig honom som en tidlös figur. 

(Ola): När jag började skissa på Pappa Kapsyl var vi överens om ramen för berättelsen. Läsarna skulle få följa med på en hisnande jakt, så jag hämtade inspiration från Spindelmannen för att hitta en karaktär med uttrycksfulla och fartfyllda rörelser. Jag hade då bara träffat Carl-Ottos ”vardagliga jag” och inte varit på någon Pappa Kapsyl-föreställning. När jag lite senare såg honom på scen fick jag en helt annan känsla för hans mimik och kroppsspråk. Slutresultatet blev ganska lagom likt verkligheten, tycker jag.

Foto: Mattias Johansson

Bokens andra huvudfigur, vid sidan av Pappa Kapsyl, är odiskutabelt T-rexen. Hur ville ni framställa denna korvhungriga skräcködla? 

(Carl-Otto): Vi pratade ganska mycket om T-rexens personlighet och kom fram till att den både skulle vara skräckinjagande och lite rolig. Det är inte bara en hungrig best, utan en varelse med ett nästan mänskligt minspel som rör sig hemvant på stadens gator. I Pappa Kapsyls värld lever människor och dinosaurier bredvid varandra, vilket öppnar upp för många roliga och spännande situationer. Naturligtvis älskar T-rexar korv och har inga skrupler för hur de kommer över dem. Samexistensen i Kapsylvärlden är alltså inte alltid oproblematisk, haha!    

(Ola): Det tog lite tid att hitta ett driv i att teckna dinosaurier och därifrån hitta mitt eget sätt att gestalta dem. Men det kändes tacksamt att det inte finns någon konsensus om hur de verkligen såg ut, haha. 

Historien utspelas i en stad med ett spännande gatuliv. Skapade ni miljöerna gemensamt? 

(Carl-Otto): Man skulle kunna säga att det är en typisk svensk småstad, som har en smått nostalgisk känsla. Ola har skapat miljöerna mer eller mindre själv. Jag har i stort sett bara kommit med förslag och gett tummen upp. Detaljrikedomen i hans teckningar är fantastisk! Jag brukar kalla honom ”Hultsfreds Jan Lööf”. En massa saker händer nämligen i bakgrunden och barnen kan hitta på egna små historier som löper parallellt med huvudberättelsen om korvjakten.  

(Ola): Vi kom fram till en rad miljöer vi ville ha som fond för den långa jakten. Tillsammans med texten gav de mig perfekta ramar att hålla mig inom och samtidigt stor frihet att fylla på med detaljer. I en bra bilderbok lyfter text och bild varandra. Jag hoppas att vi lyckats med det. Samtidigt var jag mån om att bilderna skulle förmedla historien även för en icke läskunnig och att det helst skulle gå att hitta nya detaljer vid varje läsning.

Jagad av en T-rex - staden (detalj)

Varför valde du att skriva historien på vers, Carl-Otto?

(Carl-Otto): Det kändes naturligt, eftersom jag jobbar på ett liknande sätt med mina låttexter. Jag tror även att barnen uppskattar rimmen och rytmen, som ger historien ett skönt flyt. Däremot var det inte alltid lätt att få till verserna. Jag fick fila på många meningar och har min redaktör, Ellen Karlsson, som själv är barnboksförfattare, att tacka för att det blev så bra som det blev. Överlag har samarbetet med Rabén & Sjögren varit väldigt lyckat och de har hjälpt oss lyfta boken till en ny nivå!      

Finns Jagad av en T-rex även som ljudbok?

(Carl-Otto): Ja, det var jätteroligt att läsa in den! Det kändes som ”hemmaplan” för mig i studion och ljudsättningen byggde en bro mellan mitt musikskapande och min nya roll som barnboksförfattare. Tanken med ljudeffekterna och stämningarna var att barnen skulle kunna känna att de gick in i en fiktiv värld och verkligen var med när Pappa Kapsyl blev jagad av T-rexen.

Foto: @holisticmama (Instagram)

Är ni nöjda med responsen på Jagad av en T-rex från barn och föräldrar? 

(Carl-Otto): Absolut. Reaktionerna har varit överväldigande positiva. Otroligt kul!

(Ola): Ja, det har varit fantastiskt roligt. Att se barn som lär sig texten utantill och stannar upp i bilderna är över all förväntan!    

Vad händer härnäst? Kan vi hoppas på fler böcker från er i framtiden?

(Carl-Otto): Ja, vi jobbar på en ABC-bok tillsammans. Man skulle kunna säga att den är besläktad med min låt ”Dinosauriernas alfabet”, men konceptet är annorlunda och mer komplext. Varje bokstav representeras av en dinosaurie och de har alla egna personligheter och intressen. Samtidigt interagerar de lite med varandra i boken, så barnen kommer att få en del roliga igenkännanden. Om allt flyter på, så släpps den nästa sommar. 

Barnboksillustratören Ola Lindblom och Pappa Kapsyl.
Foto: Mattias Johansson

Inget hushåll är komplett utan Jagad av en T-rex i bokhyllan. Om ni inte redan köpt boken, så kan den införskaffas enligt följande: 

Signerade böcker säljs i samband med konserter eller på Pappa Kapsyls hemsida.

Ni hittar den även hos Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln.

Ljudboken finns hos Storytel (prenumeration) och Bokus (nedladdning eller prenumeration).

T-rex som gatsopare?

Vad hade T-rexen sin svans till egentligen? Forskarna menar att den balanserade upp det stora tunga huvudet för att T-rex skulle kunna ha en ”horisontell hållning”. Men om Tyrannosaurusar hade funnits idag kanske de kunde göra lite nytta när de ändå viftar så där på svansen. Kanske skulle man kunna sätta fast en kvast där bak och anställa T-rex som gatsopare?

T-rex i papper skapar optisk synvilla

Just nu cirkulerar en Youtube-video där en T-rex i papper tycks vrida på huvudet när man går förbi den. Det hela är förstås en optisk synvilla men det hela är så fantastiskt att man helst vill tro att det är på riktigt.

Man kan faktiskt ladda ner T-rexen i olika färger för att skriva ut och göra sin egen optiska T-rex-synvilla hemma med barnen. Här är direktlänkarna:

Grön T-Rex
http://i.imgur.com/vBDV8o5.jpg

Röd T-rex
http://i.imgur.com/80DDCYy.jpg

Blå T-rex
http://i.imgur.com/Z8lZnoK.jpg

Så här skriver filmmakaren om sitt klipp:

This is based on the famous dragon illusion which was inspired by Jerry Andrus. I’ve always wanted to try this illusion with several of these at once. I wanted to use 20 or 30 but after I tried a test with only 12, I realized 20 or 30 was going to be too many. So another thing I’ve always wanted to try was to have a large version. The original file was about 9 feet X 9 feet. I had to split the image into 4 files so the printer as my local print shop could print it. I traced all of the pieces on cardboard which I used to build a support structure for the prints. I used small pieces of cardboard and hot glue to make the structure really solid. One problem that I had was that the paper for the large dragon was really shiny. So if you look closely you can see the reflection of the eyes on the ”top” and side panels. I bought some matte spray to try and minimize the reflections. It worked a little. Over all I was happy with the results.

The t-rex design is an original design used with the Gathering for Garder 3D dragon template. The original 3D template design (dragon) was inspired by the work of Jerry Andrus to celebrate Gathering for Gardner 3. http://www.thinkfun.com

Ny musikvideo – Tyrannosaurus Rex!

Den engelska versionen av musikvideon till Jagad av en T-rex har i dagsläget otroliga 750 000 visningar på Youtube. Det är förstås inspirerande när något man gjort får ett sådant genomslag och det uppmuntrar mig att experimentera mer med film. Det är väldigt roligt och eftersom jag är nybörjare lär mig nya saker varje gång. I somras åkte jag till farfar Kapsyls gård och filmade en dag tillsammans med mina barn, farfar och den lilla Tyrannödlan förstås. Det var ungefär lika ad hoc som när vi gjorde videon till ”Jagad av en T. rex”. Fram med kameran bara och filma på. När jag filmade utgick jag mer från den engelska versionen som handlar om hur Tyrannosaurus Rex vill äta ”Grandpa’s feet as an after dinner treat”. Jag behöll detta även i den svenska versionen för jag tyckte det blev ganska kul. Dessutom kan ni se T-rexen jaga får med hjälp av traktor. Håll till godo alla barn!

TV-debut för Pappa Kapsyl – gör musik om dinosaurier

SVT har gjort ett reportage om Pappa Kapsyl. Det visades ursprungligen i Smålandsnytt i fredags men jag har fått höra att det visats även i Godmorgon Sverige och eventuellt som inslag i ytterligare ett program. Det känns förstås kul att göra teve-debut. Vi hade dessutom mycket trevligt när vi filmade inslaget. Två trevliga reportrar och en härlig höstdag på kolonin.

Klippet finns här: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/carl-otto-johansson-gor-musik-om-dinosuarier

Carl-Otto Johansson gör musik om dinosaurier

Sonen inspirerar. Barnmusiken är på frammarsch. Det tror musikern Carl-Otto Johansson som sprider sina barnlåtar på Youtube.

Pappa kapsyl, eller Carl-Otto Johansson som är hans riktiga namn, bor i Kalmar och gör sedan en tid tillbaka musik för barn. Han skriver just nu mycket egna låtar om dinosaurier i alla dess olilka former, inspirerad av sonen Svante som i femårsåldern började intressera sig för dinosaurier.

Det har inte alltid varit så fint inom musikerkretsar att göra musik för barn, men det tror Carl-Otto Johansson har ändrats på senare år.

– Jag tror att de som sysslar med barnmusik i dag har en annan syn än de hade förr. Vi är nog ganska många som försöker att höja kvaliteten när det gäller barninspelningar och många som känner att det behöver väl inte vara någon skillnad på vanlig musik och musik för barn, säger Carl-Otto Johansson.

Hans musik finns nu även som ett klipp på Youtube där hans son blir jagad av en dinosaurie.

– Den kom till genom att jag tog med min videokamera till Stadsparken när min son och jag var där och så har jag en docka som jag har på armen som är en T-Rex. Och så hade jag skrivit en låt som heter jagad av en T-Rex.

Premiär för ”Kapsyl-TV”

Jag kommer att ge mig in i filmens fantastiska värld mer och mer har jag tänkt. Film är kul. Tidigare har jag inte haft varken utrustning eller kunnande för att våga mig på att göra videos men nu tager jag vad har haver och sätter igång. Här är första klippet i vad jag tänkt ska bli en rad videoklipp för barn om allt möjligt kul.

Kocka med Kapsyl – Mullvadsstuvning
I detta första klipp i matlagningsserien “Kocka med Kapsyl” försöker Pappa Kapsyl visa hur man gör mullvadsstuvning – en mustig maträtt som ätits i generationer inom släkten Kapsyl. Men allt går inte enligt planerna…

T-rex i julklapp?

Paket T-rex julklapp dinosaurie

Har du önskat dig en T-rex i julklapp? De kan vara lite svåra att slå in. Så här blev det hemma hos familjen Jansson i Kalmar.  Eller är det en T-rex? Hmmm. Det måste i alla fall vara en dinosaurie som går bakbenen: Tyrannosaurus, Gigantosaurus, Spinosaurus? Någon kommer att bli glad på julafton. Fast tänk om man öppnar, förväntar sig en T-rex och så är en anka, vilken besvikelse!

Foto och inslagning av familjen Jansson i Kalmar.